Alternatieve kiemremming strategie met Royal MH na toekomstig verbod chloorprofam

10 juli 2019 – Met het aanstaande verbod op chloorprofam zijn producten op basis van deze werkzame stof in de loop van 2020 niet meer toegestaan als kiemremmer voor aardappelen in de bewaring. Alternatieve middelen zijn flink duurder en hier is nog weinig praktijkervaring mee opgedaan.

Stevige basis met Royal MH
Royal MH is al jaren bekend als kiemremmer in uien en ook met de toepassing in aardappelen is de laatste jaren veel ervaring opgedaan. Een veldbespuiting in het groeiseizoen geeft een stevige basis voor kiemremming in de bewaring. Partijen behandeld met Royal MH zijn rustig en afhankelijk van de duur van de bewaring kan een vervolgbehandeling worden uitgesteld en soms zelfs helemaal achterwege gelaten worden. Het is in de toekomst ook financieel aantrekkelijk om Royal MH in te zetten, want behandelingen tijdens de bewaring zijn met het wegvallen van chloorprofam na bewaarseizoen 2019-2020 flink duurder geworden.

Ervaringen opdoen met toepassing
Een goede toepassing van Royal MH is belangrijk voor de werking. Royal MH moet goed door de plant worden opgenomen en naar de groeipuntjes in de knollen worden getransporteerd. Meer informatie over het juiste moment van toepassen is te lezen in de Royal MH brochure. Voor telers die nog niet bekend zijn met de toepassing in aardappelen is het deze zomer een goed moment om te starten en hier ervaring mee op te doen. Chloorprofam is nu nog beschikbaar om eventueel mee te corrigeren tijdens de bewaring. Klik hier om ervaringen van andere telers te lezen.

Chloorprofam komend bewaarseizoen nog beschikbaar
De Tuberprop kiemremmingsmiddelen op basis van chloorprofam voor toediening bij het inschuren en tijdens de bewaring zijn dit jaar beschikbaar en voor 2020 lopen gesprekken met het Ctgb voor een opgebruikstermijn.

Alternatieve kiemremming strategie met Royal MH na toekomstig verbod chloorprofam