”Aardappelen behandeld met Royal MH zijn steviger en harder”

”Aardappelen behandeld met Royal MH zijn steviger en harder”

- KIEMREMMERS MEIJER

20 augustus 2018 – “De uien spuiten we altijd met Royal MH, ook als we af land verkopen vraagt de koper dit. Sinds drie jaar behandelen we ook de aardappelen met MH.” Aan het woord is Henk Meijer uit Dronten. Samen met zijn zoon Rick boert hij op het 95 ha grootte akkerbouwbedrijf aan de Hondweg in Dronten. “Ons streven is om alle percelen te spuiten, mits de omstandigheden het toelaten. Dat is belangrijk voor een goede opname en werking. En dan geeft Royal MH een sterke basis voor de kiemremming in de bewaring en zien we minder aardappelopslag het jaar daarop.”

Aardappelen hebben een centrale plaats in het bouwplan van Meijer, met een rotatie van één op drie. Daarnaast worden er gele en rode uien geteeld, tarwe, wortelen en tulpen. De aardappelen gaan allemaal in de bewaring en de uien in de regel ook, maar soms worden ze af land geleverd als de markt gunstig is.

“Onze ervaring is dat de met Royal MH behandelde aardappelen in de bewaring lang rustig blijven.”

Goede bewaring is de basisvoorwaarde

“Je begrijpt dat een goede bewaring van onze aardappelen en uien belangrijk is”, vervolgt Meijer. “Het is toch een belangrijke pijler van het bedrijf. Uien hebben we altijd al gespoten met Royal MH en drie jaar terug zijn we gestart met de aardappelen. Aanleiding was eigenlijk dat we in de nieuwe schuur langer wilden bewaren dan voorheen. Ook was de schuur nog residuvrij en dat wilden we graag zo houden.” Erik Nagelhoud, teeltadviseur van Agrifirm bij Meijer, vult aan: “Bij één op de drie aardappelen is opslag ook een probleem. Vooral omdat er ook uien en wortelen na de aardappelen verbouwd worden. Soms zie je zelfs de opslagplanten van de teelt van drie jaar geleden nog terug in het perceel. MH is dan een mooie uitdunner en vermindert het handwerk.” Meijer vult aan: “Het vermindert onze kosten enorm en het scheelt een berg ergernis.” Voldoende redenen om met Royal MH ook in aardappelen aan de slag te gaan op het akkerbouwbedrijf.

Zoon Rick: “Onze ervaring is dat de met Royal MH behandelde aardappelen in de bewaring lang rustig blijven. De kiemlust is minder. In de bewaring volgen we de partij. Tot maart kan je met MH eigenlijk altijd uit de voeten, voor langere bewaring volgt een nabehandeling in januari, februari als je leven ontdekt van de kiem.” Op het bedrijf worden de rassen Titanium, Lady Anna, Innovator en Bildtstar geteeld en met Royal MH behandeld. Bildtstar krijgt geen nabehandeling en gaat gelijk de koeling in. Henk Meijer: “Bildtstar sorteren we zelf en dan valt het me op dat ze spijkerhard blijven tot het einde van het seizoen. Bij het ras Innovator is het ook nog een pluspunt dat MH inwendige kiem tegengaat.”

Moment en omstandigheden van spuiten zijn belangrijk 

Het doel bij akkerbouwbedrijf Meijer is om alle aardappelen te spuiten met Royal MH mits de omstandigheden tijdens het moment van toepassing goed zijn. Adviseur Nagelhoud: “In de regel houden we drie weken voor de loofdoding aan als moment om te spuiten. Belangrijk is dan om goed te kijken of het gewas nog drie weken groen blijft na de bespuiting. Dit jaar is het ook belangrijk om op de weersomstandigheden te letten en niet te spuiten als het te warm is, maar bij voorkeur ’s avonds voor een koele nacht. Dat vergroot de kans op een goede opname, net als spuiten kort na het beregenen.”