“Aardappelen zelfs dit jaar tot in april kunnen bewaren met enkel Royal MH”

“Aardappelen zelfs dit jaar tot in april kunnen bewaren met enkel Royal MH”

- KIEMREMMERS VAN DEN EIJNDEN

16 april 2019 – Vorig jaar zomer vertelden akkerbouwers Eugène en Erwin van den Eijnden in het Brabantse Halsteren over hun ervaringen met Royal MH. Ze waren toen goed te spreken over de resultaten van Royal MH als kiemremmer. Zonder nabehandelingen hebben ze toen het ras Daisy tot in april 2018 goed kunnen bewaren en de Bintjes zelfs tot in mei. Vorige zomer waren de omstandigheden voor een Royal MH bespuiting niet optimaal door het droge en warme weer. Hoe gaat het nu met de aardappelen in bewaring?

Eugène en Erwin laten de laatste partij Daisy zien die nog in de schuur ligt. Dat is het restant van de totale opbrengst van 20 ha die voor McCain is geteeld. De laatste zes weken is het restant niet meer geventileerd en de bewaartemperatuur is dus ook niet meer gecontroleerd. Hoewel er hier en daar er nu wel een kiem opkomt, ziet de partij er nog goed uit.

“Het was inderdaad droog en warm vorig seizoen”, zo bevestigd Erwin. “De aardappelen hebben we ook regelmatig moeten beregenen om ze aan de gang te houden. Omdat het gevaar van doorwas op de loer lag hebben we in de tweede week van augustus samen met onze adviseur Loek Geluk van Vlamings de percelen nagelopen en bemonsterd op knolgrootte. We weten dat de kiemremmer Royal MH ook een nevenwerking heeft op doorwas en we wilden het daarom op tijd kunnen spuiten. Het bleek toen dat zeker 80% van de knolletjes groot genoeg waren, en op advies van Loek Geluk hebben we besloten om de Royal MH te gaan spuiten. Het gewas was nog redelijk aan de groei en vitaal genoeg. Op 11 augustus hebben we gespoten.”

Eugène vertelt dat ze alle Daisy’s eind september hebben gerooid en ingeschuurd in de chloorvrije bewaarloods. “Bij het rooien zagen we al dat er gelukkig weinig doorwas is ontstaan en dat de knollen er prima uitzagen. Dat wijt ik toch ook aan het neveneffect van de Royal MH bespuiting. Het was de bedoeling dat we de tweede helft februari de partij zouden leveren. We zijn toen wel gestart, maar uiteindelijk hebben we de laatste vrachten 5 april geladen. Qua kiem zag het er prima uit. Alleen in de laatste vrachten die we niet meer hebben geventileerd komt wat kiem op. Bij alle eerdere leveringen was er gewoon geen kiem. Het is met alleen een bespuiting van Royal MH ook nu weer gelukt de aardappelen tot in april goed te bewaren.”

Aardappelopslag
Eugène van den Eijnden vindt aardappelopslag een lastig iets, zeker in de suikerbieten en uien. “Ik zie hier zeker ook het effect van de Royal MH bespuitingen. Niet alleen is er veel minder opslag, maar ook de aardappelplanten die toch nog boven komen zijn vaak zwakke plantjes. En dat is toch ook een belangrijk voordeel van Royal MH.”

Kiemremmers Van Den Eijnden low res 2
Kiemremmers Van Den Eijnden low res 1