“Geen negatief effect van Royal MH op de opbrengst”

“Geen negatief effect van Royal MH op de opbrengst”

- KIEMREMMER MEIJER

19 december 2018 – Afgelopen zomer waren we in juli op bezoek bij Henk Meijer aan de Hondweg in Dronten om de ervaringen met de toepassing van Royal MH in aardappelen te bespreken. Belangrijk issue was toen de omstandigheden tijdens de bespuiting. Het was immers erg warm en de gewassen hadden hier veel last van. In november zijn we terug geweest en spraken we met zijn zoon Rick over de resultaten tot nu toe.

Rick geeft aan dat toch alle rassen en percelen gespoten zijn met Royal MH. ‘We hebben door regelmatig te beregenen de gewassen toch in goede conditie kunnen houden. Ook met de bespuiting hebben we rekening gehouden met de weersomstandigheden en niet bij te warm weer gespoten. De gewassen zijn na de toepassing lang genoeg groen geweest en aan de groei gebleven om te zorgen voor een goede opname van de MH. Erik Nagelhoud, de teeltadviseur van Agrifirm bij Meijer vult hierbij aan: ‘Je zag ook, zeker bij de groeikrachtige rassen, dat de toppen van de planten tekenden, wat duidt op een goede MH-opname. Het neveneffect van Royal MH op doorwas was ook goed, bijna geen secundaire groei van stolonen en knollen en dus ook een product zonder glas in de schuur.’ Rick vult aan: ‘Dat het gewas de MH goed heeft opgenomen kun je ook afleiden uit de opbrengst en sortering van de aardappelen, die was dit jaar ook gewoon goed en dat lukt alleen met een goed groeiend gewas.’ Erik: ‘We hebben dus ook geen negatief effect op de opbrengst gezien door de MH.’

Royal MH als basis in de bewaring 

Rick vervolgd: ‘Voor de aardappelen die we langer dan maart bewaren starten we in de regel in januari of februari met een nabehandeling door te gassen. Tot maart kan je wel uit de voeten met alleen MH. Of dat ook dit seizoen zal lukken weet ik nog niet. We zien nu nog geen kiem in Titaniums, Bilstars en Lady Anna’s. Alleen in de Innovators is hier en daar een kiempje te vinden, maar die liggen ook in de mechanische koeling. De andere rassen kunnen we ook constant op de juiste temperatuur houden door de computergestuurde temperatuurregeling. Wellicht dat we over 3 weken de eerste nabehandeling tegen kiem starten. Erik geeft aan dat het zeker in dit seizoen belangrijk is om de aardappelen regelmatig te bekijken en te controleren. ‘In ieder geval hebben we met Royal MH weer een mooie basis als kiemremmer’, zo besluit Rick.

Lees ook de ervaringen van Kiemremmer Eelco Boot:

“Goed rendement door inzet Royal MH in aardappelen tegen doorwas”