“Benut nu de groei, maar rem op tijd”

“Benut nu de groei, maar rem op tijd”

- KIEMREMMER LEEN STRUIK

11 augustus 2018 – Na het extreem warme weer van de afgelopen maanden kan het aardappelengewas in augustus met voldoende water nog een aantal weken groen blijven om voldoende kilo’s te produceren. “Kiemremming kan dan het verschil maken voor een goede kwaliteit en rust in de bewaring, mits de teler remt op het juiste moment”, zegt Crop Manager Leen Struik van Arysta. “Cruciaal voor de timing is een goede inschatting van de gewasontwikkeling en de omstandigheden. Zeker na zo’n lange periode waarin het erg warm en droog is geweest.” Bij de toepassing van het kiemremmingsmiddel Royal MH adviseert Struik te letten op de volgende factoren:

 1. Het juiste spuitmoment
  “Pas Royal MH 3 tot 5 weken voor loofdoding toe op een vitaal en groen gewas. Over een periode van minimaal 3 weken na toediening is een nog groen gewas met voldoende sapstroom nodig.”
 2. Sortering
  “Check voor het spuiten het gewas op sortering: 80% van de knollen dient groter te zijn dan 25 tot 35 mm.”
 3. Temperatuur 
  “De temperatuur bij de bespuiting mag niet hoger zijn dan 25°C. Als het warmer is, kan de loofgroei stilvallen en is er risico op (brons)verkleuring van het loof. Op warme dagen kan het beste ’s avonds worden gespoten.”
 4.  Beregenen
  “Bij beregening van het gewas kan Royal MH het beste 1 tot 2 dagen daarna worden toegediend.”

Dosering: 5 kg Royal MH per ha met 350 tot 500 liter water per ha, geen uitvloeiers of andere hulpstoffen gebruiken. Royal MH is een product van Arysta en het meest gebruikte kiemremmingsmiddel in aardappelen en uien. Verkrijgbaar bij alle professionele leveranciers.

Voor meer informatie neem contact op met Arysta. Benieuwd naar nog meer verhalen van Kiemremmers? Klik hier

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Kiemremming

De Kiemremmers