Residuvrije kiemremmer ARGOS® slaat goed aan en wordt veel ingezet

In het jaar van introductie wordt ARGOS zeer veel ingezet als nieuwe kiemremmer in aardappelen in de bewaring. De eerste ervaringen zijn goed en een aantal voordelen van het product spreken veel telers en verwerkers van aardappelen specifiek aan.

Eerste ervaringen en aandachtspunten
Leen Struik is Technisch Crop Manager bij UPL en geeft aan dat ARGOS dit bewaarseizoen prima resultaten laat zien. “Dit bewaarseizoen heeft zeker geen makkelijke start gehad, vooral vroeg gerooide partijen die niet snel zijn teruggekoeld kwamen bijna niet in hun natuurlijke kiemrust en zijn erg onrustig. Hier moest men er echt bovenop zitten en tijdig starten met de toepassing. De later gerooide percelen geven in het algemeen minder problemen. Een tijdige toepassing, als 20% tot 30% van de aardappelen de eerste kleine witte puntjes laten zien, was en is echt belangrijk. Wacht niet langer, want dan loop je het hele seizoen achter de feiten aan. Het is daarom belangrijk om de partij goed te blijven volgen. Elke partij is anders. Soms is een interval van 3 weken nodig, maar er zijn nu ook veel partijen die met een ruimer interval van 4 tot 8 weken behandeld worden. Zorg er ook voor dat de nevel van ARGOS geconcentreerd in de dosering van 100 ml per ton op de plaats komt waar hij moet werken; in de aardappelen. Scherm zo nodig de bewaring af met plastic folie. Dan geeft ARGOS prima resultaten.”

Telers en verwerkers die dit bewaarseizoen voor het eerst aardappelen met ARGOS afleveren en verwerken ervaren direct de voordelen. Hieronder de belangrijkste die door hen worden genoemd.

  • Residuvrij; geen beperking in afleveren en afzet
    ARGOS bevat sinaasappelolie en heeft een natuurlijke oorsprong. Behandelde aardappelen zijn dan ook vrij van residu. Verwerkers zijn flexibel in de afzet en telers hebben hierdoor geen beperkingen. Daarnaast zijn er ook geen problemen met residu in andere gewassen in de bewaring, zoals uien.
  • Prima bakkwaliteit en houdbaarheid (shelf life)
    Een behandeling met ARGOS heeft geen (nadelig) effect op de bakkleur van frites of chips en verwerkers en telers nemen hiermee geen risico op vermindering van de bakkleur. Daarnaast geeft ARGOS een prima houdbaarheid (shelf life) aan tafelaardappelen.
  • Flexibiliteit in afleveren en verwerken
    ARGOS heeft geen veiligheidstermijn of wachttijd. Daarom kan er kort na de behandeling worden uitgeschuurd en verwerkt. Geen beperkingen dus voor telers en verwerkers.
VIDEO: Akkerbouwer Jansen over ARGOS in fritesaardappelen

Klik op deze link of op onderstaande afbeelding om de video te bekijken.

PS: De instructie video over de toepassing van ARGOS nog niet bekeken? Klik hier.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Residuvrije kiemremmer ARGOS® slaat goed aan en wordt veel ingezet